Istorie

Istoria unei arte

colier-margele-colorate

Spune si altora

Arta si traditie

Fiecare dintre noi am admirat sau am auzit cel putin odata vorbindu-se despre frumusetea incontestabila a sticlei de Murano, acest produs realizat pe insula cu acelasi nume – Murano – care se afla in nordul Italiei si apartine Lagunei Venetiene. Desi fabricata pe insula Murano, tehnica de prelucrare a sticlei de Murano are puternice influente din culturile asiatice si musulmane si datorita faptului ca inca de pe atunci Venetia era un port comercial renumit.

Reputatia localitatii Murano pentru productia de sticla a luat nastere atunci cand Republica Venetiana, temandu-se de incendii si calamitati aduse orasului construit predominant din lemn, a ordonat sticlarilor sa isi mute atelierele pe insula Murano.

Primele atestari istorice despre sticla de Murano dateaza inca de la inceputul secolului al VII-lea, moment in care comertul cu sticla de Murano devine o parte importanta a economiei Italiei. Trei secole mai tarziu, insula devine cunoscuta lumii intregi ca centrul de creare a sticlei iar mesterii sticlari sunt ridicati la rang de nobili si inscrisi in Cartea de Aur a insulei. Istoria ne spune faptul ca desi mesterii sticlari erau considerati o clasa sociala aparte si beneficiau de anumite privilegii (aveau permisiunea de a purta sabii, se puteau inrudi prin casatorie cu familii din inalta societate, statul le garanta inmunitate), nu aveau permisiunea de a parasi Republica Venetiana pentru a nu divulga tehnicile de realizare a sticlei de Murano.

Mai tarziu, ideea de izolare a celor care cunosteau mestesugul producerii sticlei de Murano a fost inlaturata si o noua viziune a prins contur. In prelucrarea sticlei de Murano au fost cooptati artisti din toata lumea iar celebrele obiecte au inceput sa aiba din ce in ce mai mult intrebuintari: sticla pentru iluminat, sticla pentru mobilier si decoratiuni, bijuterii din sticla.

Mestesugarii sticle de Murano erau deosebiti pentru ca erau singurii din Europa care stiau sa produca oglinzi. Tot ei au perfectionat tehnologia pana la producerea sticlei cristalizate (cristaluri), emailate sau smalt (smalto), a sticlei cu insertii de aur (aventurine), a sticlei cu aspect laptos (lattimo), imitatii de pietre si binecunoscuta sticla multicolora (arta millefiori). Vezi aici pandantive realizate prin arta millefiori.pandantive-banut-din-argint-millefiori

Tehnica, calitate, rafinament, culoare

Spre deosebire de alte centre ale sticlei din lumea intreaga, sticla realizata in Murano se distinge prin calitate, rafinament, culoare, tehnicile fiind folosite si in prezent de catre mesterii din Murano pentru a realiza adevarate decoratiuni si bijuterii din frumoasa sticla.

Pentru fabricarea sticlei de Murano se utiliza nisip cuartos fin supus la temperaturi foarte mari in combinatie cu diverse saruri. Prelucrarea la temperaturi foarte mari presupune lichefierea materialului si transformarea sa in sticla care poate fi modelata de mesterul sticlar. Tehnicile secrete si maiestria mesterilor sticlari fac din obiectele din sticla de Murano adevarate opere de arta.

In zilele noastre, renumele sticlei de Murano este de necontestat, frumoasele obiecte fiind cunoscute in intreaga lume pentru calitatea mestesugului lor si pastrarea traditiei iar Murano este considerat unul dintre brandurile de succes ale Italiei.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply