Bijuterii

Pandantivele si cerceii Murrine Millefiori

Spune si altora

Sticla de Murano este cunoscuta in intreaga lume, iar coloritul si calitatea ei nu mai au nevoie de prezentari. Cum a luat insa nastere aceasta arta si de ce tocmai in aceste locuri? Se stie ca primele fragmente de sticla au aparut cu totul intamplator, ca urmare a contactului dintre puterea fulgerului si siliciul nisipului.

Fiind un obiect cu totul nou si diferit fata de tot ceea ce inconjura omul in acea perioada, sticla a captat atentia si interesul inca din prima zi, iar primii mesteri au incercat initial sa o reproduca in propriile vetre, pentru ca mai apoi sa ridice acest mestesug la rang de arta.

In secolele al XIV-lea si mai apoi italienii devenisera un reper in acest domeniu, insa teama de forta focului utilizat in atelierele sticlarilor a dus la un fel de izolare a lor pe insula Murano. Astfel, breasla sticlarilor s-a concentrat intr-un loc si a avut toate conditiile pentru a se dezvolta si a crea piese tot mai complexe si in culori tot mai variate.

Ce sunt murrinele

Murrina (plural Murrine) este un termen in limba italiana ce desemneaza modele colorate sau imagini realizate intr-un tub de sticla (tije lungi de sticla). Complexitatea lor este relevata atunci cand tija – de grosimi variate – este taiata in sectiune si straturile interioare ies la iveala. Murrinele pot fi realizate intr-un numar infinit de combinatii de culori si forme, imaginatia si talentul mesterului sticlar fiind singurele limite.

Millefiori – „mii de flori” – reprezinta una dintre cele mai cunoscute tehnici de realizare a murrinelor. Desi pare simpla, aceasta tehnica presupune o indemanare fabuloasa, dincolo de imaginatie sau simt artistic.

Prin aceasta tehnica sunt realizate foarte multe obiecte si mai ales bijuterii. De exemplu, un pandantiv millefiori sau un inel cu murrine reprezinta un accesoriu cu totul special, care iese in evidenta prin colorit si formele de floare care le-au facut celebre.

pandantiv din argint
Din aceasta categorie puteti alege diferite tipuri de bijuterii din sticla de Murano, bijuterii ce sunt innobilate si cu argint 925, pentru un plus de stralucire. Astfel, unui pandantiv din murrine ii puteti asorta o pereche de cercei din sticla colorata, specifica celebrei insule din Italia.

 

Cum se realizeaza murrinele millefiori?

Mesterul sticlar ia, cu ajutorul unei tije metalice, un glob de sticla pe care il va incalzi in cuptor pana la stadiul de maleabilitate. Pentru a se crea acele flori ce dau numele de millefiori acest glob este scufundat pe rand in recipiente cu sticla topita colorata in diferite nuante. Prin scufundarea repetata sunt aplicate straturi de diferite grosimi si colorate diferit. Tiparele atat de variate pe care regasim in murrine sunt obtinute prin introducerea globului de sticla in mulaje ce ii schimba forma fara a afecta dispunerea straturilor. Sticla poate fi prelucrata in acest fel de multe ori, aparand forme si tipare extrem de variate. Mulajul final este apoi intins manual de catre mesteri, prin alungirea globului de sticla rezultat. In final, tija obtinuta va avea exact grosimea, suprapunerea de culori si forme dorite, pe intreaga sa lungime. Tija de sticla multicolora este apoi taiata in discuri mici de cativa mm si asezate in forme circulare de marimea unor monezi.

pandantive banut murrine din diferite dimensiuni si modele

Urmeaza partea cea mai dificila si anume crearea modelor simetrice care presupune asezarea fiecarui disc, creat anterior, unul langa altul respectand asortarea culorilor precum si modelul dorit. Aceasta etapa presupune folosirea unei pensete, multa rabdare si atentie pentru respectarea modelulul vizat. In final noile forme realizate sunt incalzite din nou in cuptor si topite pana formeaza corp comun, cu suprafata neteda si suficient de bine finisata pentru a fi purtat sub forma de pandantiv sau orice alt tip de bijuterie.

Tehnica de obtinere a murrinelor este asadar arta pura, talent si rabdare. Si, mai presus de asta, pasiune de a crea frumusete de care sa ne putem bucura cu totii prin intermediul bijuteriilor murrine realizate chiar in patria lor, Italia.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply